Friday, 3 August 2012

Isu Royalti Petroliam: Berunding, Berhemah dan Bijaksana


Sekadar pandangan....

Saya menarik perhatian desakan Kerajaan DAPig Pulau Pinang supaya Kerajaan Malaysia tidak melakukan rundingan dengan TS Syed Mokhtar di dalam perkara pengswastaan Pelabuhan Pulau Pinang sebelum PRU13. Ada pelbagai taksiran di dalam kenyataan Kerajaan DAPig itu. Pertama, mereka kuatir kononnya TS Syed Mokhtar akan menderma `wang pelincir’ kepada Kerajaan BN yang boleh digunapakai di dalam perbelanjaan parti BN. Wang pelincir diberikan kerana Kerajaan BN meng`award’ penswastaan pelabuhan kepada syarikat logistik TS Syed Mokhtar. Keduanya Kerajaan DAPig takut jika ada perubahan kerajaan selepas keputusan PRU13, Kerajaan DAPig sukar untuk campur tangan atau mengubah keputusan. Ketiga, Kerajaan DAPig takut merebak luasnya sentimen orang Melayu Pulau Pinang yang menyokong pembidaan dan penswastaan pelabuhan oleh TS Syed Mokhtar. Sokong TS Syed Mokhtar bererti sokong Melayu dan Kerajaan BN.

Seperkara lagi dasar DAPig, mereka mahu orang Pulau Pinang yang menguruskan pelabuhan mereka. Kalau begitu, Pulau Pinang patut ditabir oleh orang Pulau Pinang bukan orang Melaka., kata satu blog pro Kerajaan BN.

Saya bersetuju dengan nasihat pak sheikh kickdefella agar rakyat Kelantan faham aspek perjanjian diantara PETRONAS dengan Kerajaan Negeri. Kerajaan PAS dan YB Husam telahpun membawa kes tuntutan royalti ini ke mahkamah dan di dalam tindakan mahkamah. Dan seharusnya kita menghormati dasar bahawa kita tidak boleh membincang kes yang di dalam tindakan mahkamah. Kerajaan PAS telah jadikan kes ini sebagai modal kempen Pru dan membenci Kerajaan BN.

Saya cadangkan kita berbincang dengan baik, rayu dan minta tolong dengan Kerajaan BN, bukan dengan confrontation. IsyAllah, Kerajaan BN yang diterajui oleh DS Najib dan TS Muhyiddin amat bertimbang rasa orangnya. Berbaik baiklah bukan memaki hamun. Secara logiknya kita sendiri akan membantu orang yang hormat dan baik dengan kita.

Saya juga harap rakyat Kelantan dapat memberikan satu peluang kepada Kerajaan BN DS Najib menguruskan Kelantan untuk satu penggal. Saya percaya masalah air dan royolti dan pasarana akan dapat diperbaiki.

InsyALLAH Kelantan akan lebih bermaya dari segi ekonomi dan keagamaan.

Ikhlas dari
nasirwise

No comments:

Post a Comment