Saturday, 20 December 2014

ANDA SEORANG KETUA ATAU PEMIMPIN, YA ANDA..


Saya merujuk kepada penulisan rencara JOM AUDIT oleh DrMuhaya Mohamed yang di siarkan pada 7 Disember 2014 di Mingguan Malaysia.

Tajuknya `Beza antara Ketua dengan Pemimpin’

Amat menarik kupasan DrMuhaya.Secara kesimpulanya DrMuhaya mengesorkan Jadilah pemimpin yang dapat memberikan manfaat kepada orang sekeliling kita.Amalkan sikap mempermudahkan urusan bukan menyusahkan urusan orang sekeliling.

Jadi kita soal diri  kita sendiri.Adakah kita bersikap demikian pada isteri kita, suami kita, anak anak kita, ibubapa kita, jiran kita, rakan sekerja kita, AJK kita dan sebagainya??

DrMuhaya membariskan 9 perkara yang membezakan seorang ketua dengan pemimpin.

1.       Seorang ketua ialah pendesak, yang hanya tahu menyampaikan maksud dan tujuan tanpa mengambilkira keadaan orang lain yang di sesaknya. Seorang ketua hanya fikir menfaat sendiri daripada orang lain demi nama mahupun keuntungan. Pemimpin pula selalunya pemberi inspirasi kepada orang lain, mendahului kawalan emosi, menanamkan kepercayaan terhadap orang lain.

2.       Seorang ketua mahukan penghormatan tetapi pemimpin mendapatkan penghormatan. Ramai ketua atau pembantu ketua mahupun pengerusi organisasi mahu penghormatan dari YB kawasan atau KM di atas tindakannya. Hanya melalui percakapan atau surat mereka, projek akan di luluskan.

3.       Seorang Ketua, apabila membuat sesuatu kerja, dia suka mengatakan `saya’ tetapi seorang pemimpin akan mengatakan kita atau kami. Seorang Ketua berfikiran belaiu orang number 1 dan Berjaya di dalam urusan adalah kerana kehebatan beliau. Sebaliknya, seorangpemimpin, beliau suka kepada konsep kebersamaan. Kejayaan adalah kerana sikap bantu membantu.

4.       Seorang Ketua suka `menakutkan orang/menimbulkan rasa takut orang sekeliling terhadap sesuatu perkara. Seorang Ketua cukup takut jika ahlinya takut padanya. Tetapi seorang pemimpin, tidak menakutkan orang lain, malah memberikan semangat dan inspirasi, semangat atau memudahkan urusan.

5.       Seorang Ketua selalu meletakkan salah kepada orang lain, tetapi seorang pemimpin memikulkan kesalahan. Seorang Ketua suka menyalahkan dan mencari kesilapan. Tetapi seorang pemimpin mengambil tanggongjawab danambil risiko.

6.       Seorang ketua menggunakan staf / orang bawahannya tetapi seorangpemimpin membangunkan orang lain atau membina bakat/kepakaran.

7.       Seorang ketua hanya mahumenerima penghargaan dan pujian tetapi pemimpin suka memberi penghargaan dan pujian. Seorang Ketua suka ungkit kesalahan orang lain berulang kali.

8.       Seorang Ketua hanya tahu mengarah membuat kerja tetapi seorang pemimpin suka mengajak melakukan kerja bersama sama.

9.       Sikap seorang Ketua ialah suka meminta penyelesaian tetapi pemimpin mencari penyelesaian. Apabila berhadapan dengan masalah, seorang ketua akan sibuk mencari siapa yang menjadi punca masalah, siapa yang melakukan dan sebagainya.

Akhirnya, jadilah seorang pemimpin, tidak kira biar apa punposisi sebagai pemimpin( samada suami, isteri, ayah, ibu, ketua jabatan mahupun Pengerusidan Timbalan Pengerusi organisasi atau Persatuan.

No comments:

Post a Comment