Saturday, 21 February 2015

MELAYU TERLALU HORMAT KAUM LAIN. SATU KESILAPAN

KERAJAAN MELAKUKAN KESILAPAN BESAR – TUN ABDUL HAMID

SHAH ALAM, 19 Feb – Mantan Ketua Hakim Negara, Tun Abdul Hamid Mohamad menyifatkan kerajaan telah melakukan kesilapan besar kerana terlalu menjaga hati bangsa lain.
image
Beliau menjelaskan, tindakan kerajaan Barisan Nasional menghapuskan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang bertujuan mengambil hati bangsa lain terbukti sia-sia kerana tidak diendah.
Malah tambahnya, bangsa lain sedar kelemahan orang Melayu apabila berpecah-belah akan dengan mudah diperalatkan.
“Lagi banyak kita bagi, dia (bangsa lain) akan anggap kita memberi kerana kita lemah. Bahkan, lagi lemah kita, maka lagi banyak yang mereka akan ambil. Bukan itu sahaja, mereka juga tidak akan mengucapkan terima kasih,” katanya yang menjadi panel Seminar Akta Hasutan Keselamatan Dalam Negeri di Universiti Teknologi Mara (UiTM) di sini.
“Kerajaan silap, apabila ada tuntutan, kerajaan hendak ambil hati mereka, dengan cara memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dengan harapan mereka akan datang balik,” ujarnya yang juga merupakan panel Seminar Akta Hasutan Keselamatan Negara di UITM Shah Alam.
Katanya, beliau sendiri pernah bersuara kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib TunRazak bahawa bangsa lain tidak pernah menyokong, dan tidak akan menyokong kerajaan.
“Lagi banyak kita bagi, dia (bangsa lain) akan anggap kita memberi kerana kita lemah. Bahkan, lagi lemah kita, maka lagi banyak yang mereka akan ambil. Bukan itu sahaja, mereka juga tidak akan mengucapkan terima kasih,” ujarnya.
Namun sebaliknya, pemimpin Melayu lupa siapa yang menyokong mereka sehingga, ”Disebabkan tidak mengambil hati orang Melayu, maka orang Melayu tidak akan datang lagi dan akan pergi.”
Katanya, bangsa lain akan menuntut apa sahaja yang boleh dari orang Melayu sebab tambah Tun Abdul Hamid, “Kita orang Melayu ni, kita rasa berdosa kalau kita ada lebih sikit dari orang lain. Walhal, yang lebih pun orang kita. Namun, kita bagi orang lain, tetapi orang itu tidak ucap terima kasih.”
Bercakap kepada kira-kira 200 orang peserta seminar, beliau turut melontarkan pertanyaan, negara
manakah adanya bangsa yang sanggup berkongsi kuasa dengan orang lain.
“Tunjukkan pada saya, satu bangsa di dalam dunia ini yang sanggup berkongsi kuasa dengan orang lain. Pernahkan mereka (bangsa lain) fikir perasaan kita, bila mereka minta hak kita,” katanya.
SUMBER:
https://biswardihasbi.wordpress.com/2015/02/19/kerajaan-melakukan-kesilapan-besar-tun-abdul-hamid/

1 comment:

 1. Indonesia sepatutnya masuk campur dalam politik Malaysia, takluk Malaysia.
  Terdapat sangat ramai pembelut Melayu dari parti pembangkang selepas Kemerdekaan Malaysia dari tangan British. Terdapat ramai pemimpin yang busuk hati terhadap BN.
  Keluarga Ketum
  Rafizi
  Lim Kit Siang
  Lim Guan Eng
  Liew Chin Tong
  Muhammad Sabu
  J.Sivarasa
  Surendren
  Ram Karpal Singh
  Azmin Ali
  Tony Phua
  Tian Chua
  Christopher Leong, presiden bar Council
  Ambiga

  Dan ramai lagi pembelut Melayu pembangkang bersetongkol dengan kaum pembangkang lain.

  Amat bagus jika Indonesia menyerang Malaysia dan menakluk Malaysia selama-lamanya. Indonesia adalah Negara yang kuat kubu pertahanan, Indonesia paling bijak memerintah Negara lihat sekarang, Joko Widodo adalah pemimpin yang pintar dan tegas, menangani penyeludup dadah. Tidak seperti Malaysia, amat lemah menangani penyeludup dadah, penjenayah yang lain semakin menjadi-jadi. Setiap hari dilanda penyeludup dadah.

  • Indonesia kelihatan tegas menghukum korupsi dan rasuah dinegara mereka. Tanah yang subur, Indonesia TIDAK beri muka dengan penduduk Cina dan India disana. Ramai jutawan Cina Indonesia yang lari ke Singapura menyembunyikan harta wang mereka di bank-bank Singapura.
  • Memang baik jika Indonesia memerintah Malaysia, biarkan Singapura Negara yang kenit takut, lari duduk di mana-mana Negara Cina, Cambodia, Taiwan dan Hongkong, India, dan Sri Lanka.
  • Indonesia apabila sudah ketahui nama-nama penjahat di atas, tangkap mereka dan hokum tembak sampai mati semua penderhaka Negara yang tersebut di atas, tidak peduli sama ada mereka Melayu, Cina atau India, kerana mereka adalah penderhaka Negara Malaysia. Pembangkang menghasut dari ekonomi penerbangan Malaysia hingga ke system mahkamah Negara.
  • Sudah sampai masanya Indonesia berlengkap dengan military peperangan, jangan peduli British lagi, kerana sekarang ekonomi Eropah sangat lemah.
  • Malaysia dan Indonesia mesti tarik balik keahlian ASEAN kerana pertubuhan ini memberi ruang kepada parti pembangkang memperkasakan niat jahat mereka.

  ReplyDelete