Sunday, 22 February 2015

PERBADANAN KETUA MENTERI MELAKA..KECUAIAN ATAU MALAS?


Saya tinggal di Cheng, Melaka. Hampir setiap hari melalui Taman Paya Rumput Utama ataupun TESCO CHENG utk membeli barang dapur dan kerja.
DiTaman ini terdapat banyak unit kedai 2 tingkat yang dimiliki oleh PERBADANAN KETUA MENTERI MELAKA. Melebihi 20 unit kedai.
Kedai kedai ini tidak ada penyewa mungkin kerana sukar utk mencari penyewa Bumiputera. Al maklum lah ekonomi orang Melayu masih pada paras yg rendah. Mungkin juga dasar Kerajaan iaitu keutamaan memberi peluang menyewa kepada peniaga Bumiputera, yg menyebabkan kekosongan.
Saya berpendapat Perbadanan bersikap tunggu dan lihat di dalam kes ini. Kerana lot kedai kepunyaan kaum lain, laris terjual dan tersewa. Mungkin Perbadanan tidak mempunyai semangat keusahawaan ( mengenalpasti, mendidik, memberi peluang) tetapi 'merely as a real estate agent'( mencari penyewa sahaja).
Saya harap Perbadanan mempunyai rangkaian dengan MARA, PUNB, DEWAN PERNIAGAAN, MARDI, JBT PERTANIAN, PNS, TEKUN,KEM PEMBANGUNAN LUAR BANDAR dll untuk memasarkan lot kedai. Mungkin ada usaha tetapi tidak cukup.
Yang menyedihkan, walaupun tiada penyewa, biarlah lot kedai tersebut dijaga rapi. Roller shuttle di curi. Cermin di kopak. Logam Pendawaian letrik dicuri. Siling di rosakkan.
Kalau tuan puan lalu di kawasan ini, kita pasti akan dapat membezakan di antara lot swasta dengan lot Perbadanan. Lot kepunyaan golongan yg sayang harta dan penjimat berbanding dengan lot kepunyaan golongan yg cuai, malas atau yg tidak sayangkan hartabenda.
Saya harap selepas ini langkah pembaruan di laksanakan Perbadanan Ketua Menteri Melaka. CEOnya perlu bantu KM Melaka menjaga harta milik Kerajaan.
No comments:

Post a Comment